Tanden en kiezen horen in een neutrale beet te staan wanneer de mond sluit. Dit zorgt voor een optimale functionaliteit van je gebit. Wanneer de tanden en kiezen niet correct op elkaar aansluiten, kunnen verschillende problemen ontstaan. Een kaakcorrectie is in dat geval van belang. Bij orthodontie Eemland bieden we verschillende beugels aan die de kaak kunnen verschuiven.
Bij een neutrale beet oftewel de juiste kaakstand staan de boventanden een klein stukje over je ondertanden. De kiezen staan netjes zigzag op elkaar en moeten goed aansluiten bij het sluiten van de mond. Indien je een afwijkende kaakstand hebt, zoals een overbeet, onderbeet. In deze gevallen kan het sluiten van de mond en het bijten en kauwen problematisch zijn. Soms is de afwijkende kaak- of tandstand zelfs hoorbaar tijdens het praten. Een beugel die de kaakstand corrigeert, kan helpen om de functie van het gebit te herstellen en deze zo optimaal mogelijk te maken.
Bekijk hieronder de verschillende kaakstanden.
Bij een orthodontische behandeling wordt niet alleen gestreefd naar het verkrijgen van rechte tanden, maar ook naar een juiste positie van de kaak. De orthodontist beoordeelt of zowel de onder- als bovenkaak zich in de juiste positie bevinden. Bij kinderen wordt specifiek gelet op de groei van zowel de boven- als onderkaak. In het geval van een verkeerde stand van de kaak raden wij een beugel aan die de juiste kaakpositie bevordert. De verschillende beugels zijn:
Herbst beugel: deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak in een voorwaartse positie wordt gebracht
Buitenboordbeugel beugel (headgear): de buitenboordbeugel zorgt ervoor dat de je bovenkaak en kiezen goed komen te staan
Hyrax beugel: een beugel voor kaakverbreding
Blok beugel (activator): de blokbeugel zorgt ervoor dat de groei van de onderkaak wordt gestimuleerd.
In sommige gevallen leveren beugels niet het gewenste resultaat op. Als dat het geval is kan een chirurgische kaakcorrectie noodzakelijk zijn. Deze operatie heet ook wel kaakosteotomie.
Soms komt het voor dat een tand niet vanzelf doorbreekt. Vaak proberen we in eerste instantie met een beugel ruimte te maken, voor de tand, maar als de tand dan nog niet doorkomt, moet deze extra geholpen worden. Dit proces wordt ‘vrijleggen’ genoemd en wordt uitgevoerd door de kaakchirurg onder lokale verdoving, zodat je niets van de ingreep voelt.
De kaakchirurg maakt een sneetje in het tandvlees en plakt een ‘slotje‘ (bracket) op de vrijgelegde tand. Aan dit slotje zit een metalen draadje. Vervolgens wordt het tandvlees met een paar hechtingen gesloten, die meestal vanzelf oplossen. Het draadje steekt na de ingreep iets uit het tandvlees, zodat de orthodontist via het draadje de tand voorzichtig met een beugel uit de kaak naar de juiste plaats kan bewegen.
Wanneer de beugel niet het gewenste resultaat oplevert of wanneer de kaak niet meer groeit, is een kaakoperatie in sommige gevallen nodig om tot het gewenste eindresultaat te komen. Samen met de kaakchirurg werken we samen voor het beste resultaat.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Bespreek jouw vragen en wensen met de orthodontist tijdens een eerste consult.
De voortanden van de bovenkaak staan te ver over die van de onderkaak. Hierdoor kunnen de ondertanden in het gehemelte snijden of slijtage veroorzaken van de boventanden.
Bij een overbeet of overbite is de afstand tussen de boven- en ondertanden te groot.
De onderste tanden steken sterk uit ten opzichte van de bovenste tanden. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te grote onderkaak of een te kleine bovenkaak.
De tanden en kiezen passen niet goed op elkaar. De tanden van het bovengebit horen net iets over de tanden van het ondergebit te zitten. Bij een kruisbeet is dit precies andersom.
De tanden van de boven- en onderkaak raken elkaar niet aan. Bij de voortanden is er een “gat” waar je zo de mond in kunt kijken.
Er is te weinig ruimte voor de tanden en kiezen in de kaak, waardoor de tanden scheef staan.
Orthodontie Eemland
Dalplein 61
3762 BN Soest
Openingstijden
Maandag: 8:30-16:45
Dinsdag: 8:30-16:45
Woensdag: 8:30-16:45
Donderdag: 8:30-16:45
Vrijdag: 8:30-16:45
Zaterdag en zondag: gesloten